In het nieuws

Woensdag 25 September is speelotheek “Het Wagonnetje” geopend.

Op 20 April schreef Frida Noordzij een aantrekkelijk stuk over Perron16. Lees hieronder haar ervaringen bij Perron16

Dorpse gezelligheid aan het Smidsplein

Dit jaar met het gezin van Wassenberg, Everard v. Middendorp & Jurrian Bijmolen Kerst gevierd op Perron16 in Voorthuizen. Hét inloophuis voor alle mensen in Voorthuizen en omgeving waar de focus ligt op elkaar te ontmoeten. Het is een grote huiskamer met keuken waar je een kopje koffie of soep kunt halen en er is plek voor iedereen. Of je nu op de camping woont, een bepaald geloof hebt of juist niet gelovig bent maakt niet uit.

Als gezin willen we elk jaar met kerst wat doen in onze samenleving, zo raakten we met Perron16 in gesprek. Daar kwam ons ter ore dat met Kerst het inloophuis gesloten is. Zo ontstond het idee om een hightea te verzorgen en gezellig met elkaar te praten met muzikale omlijsting op gitaar.  Afgesloten werd met een bingo, want bij kerst horen ook kadootjes. Van Voorthuizenaren voor Voorthuizenaren was het idee. Het was een geweldige middag en iedereen heeft genoten. Hartelijk dank bedrijven uit Voorthuizen & Barneveld voor jullie bijdragen! Mooi om te hebben gezien en gehoord dat deze laagdrempelige plek mensen kan verbinden. Voorthuizenaren kijk ook eens om je heen of je mensen uit je omgeving kan attenderen op Perron16. Een plek waar Voorthuizenaren zich inzetten voor Voorthuizenaren met als doel om elke inwoner en voorbijganger zich thuis te laten voelen en mee te laten tellen in ons dorp.

EeStairs Nederland overhandigt cheque aan Perron16

EeStairs Nederland overhandigt cheque aan Perron16 (Klik op foto voor artikel)

Perron16 in “Geloof en een Hoop Liefde” van de EO uitgezonden op 17 januari 2017
(vanaf 17m:00s)

Uitzending “Geloof en een hoop liefde”

2018-17-03 Barneveldse Krant- Perron16: ‘Reis mee als vriend’

P16 2018-22-03 Barneveld vandaag: “Perron16 zoekt nieuwe vrienden”

2018 03 17 Perron16 ´Reis mee als vriend’Bveldse Krant

2016 09 28 Inloophuis Perron 16 opent haar deuren ook op zondag Bkrant

2016 04 01 Perron16 breidt activiteiten uit Bkrant

2015 05 03 Voorthuizen heeft nieuw inloophuis_ Bkrant

Krantenartikel 21 oktober 2015

Perron16: inloophuis voor iedereen (Door: Annemarie van Vliet)

VOORTHUIZEN

Inloophuis Perron16 bestaat ruim een half jaar, beschikt inmiddels over 38 vrijwilligers en ontvangt iedere week ruim twintig bezoekers. Diana van der Stege, coordinator vrijwilligers: ,,Steeds meer mensen komen spontaan binnen om even een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Dat is ook het doel van Perron16: een gezellige ontmoetingsplek waar even niets hoeft.’’Het pand aan het Smidsplein in Voorthuizen ademt een gezellige sfeer. Geurende koffie staat op tafel en koeken worden gepresenteerd. Aan de grote tafel ontstaat een geanimeerd gesprek met coördinatoren Diana van der Stege (45) en Mathilde Overeem (23) over het doel van Perron16, de doelgroep en de toekomst van dit initiatief.

IDEE

,,Het idee om een inloophuis te starten is zo’n jaar of drie geleden binnen de Hervormde Kerk hier in Voorthuizen ontstaan. Toen dit pand ruim een jaar geleden beschikbaar kwam, werd een en ander in sneltreinvaart gerealiseerd. Samen met een interieur-styliste uit onze gemeente is deze ruimte met succes ingericht en er kwam een website.’’ ,,Vrijwilligers meldden zich grotendeels als vanzelf aan en zo konden we 2 mei dit jaar van start. Voor zover we weten vinden de vrijwilligers het zelf ook echt gezellig om hier te zijn en we zijn heel blij met hen!”, aldus Diana. Wie is de doelgroep van het Voorthuizense inloophuis? Mathilde: Ons inloophuis is voor iedereen, jong of oud. De Hervormde Gemeente wil vanuit haar diaconale opdracht door middel van Perron16 een gastvrije plek bieden aan Voorthuizenaren. Dat kunnen mensen zijn met een klein(er) sociaal netwerk, mensen die hun hart willen luchten of gewoon mensen die de ontmoeting met anderen zoeken, onder het genot van een kopje koffie. Op zaterdag is het ook mogelijk om een kopje soep te eten. Perron16 is van Voorthuizenaren voor Voorthuizenaren, die elkaar als het ware op een perron ontmoeten, onder het genot van een kop koffie een gesprekje hebben en daarna de reis weer vervolgen. Nummer 16 is afkomstig van het huisnummer. Op die manier zijn we op deze naam uitgekomen.’’

IN BEHOEFTE VOORZIEN

Vanaf het allereerste begin bleek het inloophuis in een behoefte te voorzien. Zodanig dat het bestuur en vrijwilligers al nadenken over de uitbreiding van activiteiten. Diana: ,,Perron16 biedt op woensdagmorgen nu al ruimte aan de ontmoetingsochtend voor moeders met jonge kinderen. Dit is een initiatief van HomeStart en dat loop goed: elke woensdagmorgen (met uitzondering van de schoolvakanties) zit het hier gezellig vol. En op vrijdagmorgen is er altijd een vrijwilliger van het Diaconaal Net werk aanwezig, die kan helpen met vragen op administratief gebied.

Op termijn willen we kijken of het mogelijk is om wekelijks een avondmaaltijd aan te bieden. Ook de behoefte naar zoiets als een repaircafé wordt onderzocht. Uiteraard hoopt onze kerkelijke gemeente dat het draagvlak steeds breder wordt, ook financieel. Want hoe meer bekendheid, hoe meer potentiële bezoekers we kunnen bereiken.’’

OPENINGSTIJDEN Inloophuis Perron16 is geopend op dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Artikel in de Barneveldse krant van 3 april:

Jonge moeders met opvoedingsvragen, Voorthuizenaren die problemen hebben met hun administratie of anderen die gewoon een praatje willen maken of een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze kunnen straks allemaal terecht in Perron16, een nieuw inloophuis in het centrum van Voorthuizen.
Door Wouter van Dijk

Dit nieuwe initiatief opent zaterdag 2 mei de deuren aan het Smidsplein. ,,Concreet is het een grote huiskamer met een lange stamtafel, een keuken, een loungehoek en een kelder voor kleinere bijeenkomsten”, zegt Arjan van de Hoef, kwartiermaker van het project. Het Perron is een soort rustpunt voor mensen die op reis zijn en soms anderen nodig hebben die hen de weg wijzen. Vrijwilligers in het inloophuis kunnen als ‘conducteur’ een steun in de rug zijn.”

BETROKKENHEID

Het plan voor het inloophuis komt van oorsprong uit de koker van de diaconie van de Hervormde kerk in Voorthuizen. ,,We merkten dat steeds meer Voorthuizenaren een steuntje in de rug kunnen gebruiken, dat beeld zie je ook landelijk. Meer mensen hebben te maken met een beperkt sociaal netwerk of zijn aangewezen op de voedselbank. We wilden onze maatschappelijke betrokkenheid in de lokale samenleving tot uiting brengen, dat gevoel leefde bij ons al langer.” Daarbij geeft Van de Hoef nadrukkelijk aan dat het project volledig losstaat van de kerk. ,,Iedereen is hier welkom, ongeacht afkomst of achtergrond. Het is een diaconaal project, het doel is niet om te evangeliseren. Het inloophuis moet zo laagdrempelig mogelijk zijn en openstaan voor iedereen.”
Daarom hebben de initiatiefnemers inmiddels ook contact gezocht met andere verenigingen in het dorp én alle kerkgenootschappen. ,,We zien inmiddels een dorpsbrede steun, ook vertaald in de aanmelding van ruim dertig vrijwilligers die ons willen helpen en actief willen zijn in het inloophuis. Praktische ondersteuning, dat is nu voor ons van belang.”

SOEP EN BROOD

In eerste instantie is Perron16 drie dagdelen per week geopend. ,,Het is nu nog wat moeilijk te voorspellen hoe dit gaat lopen, daarom willen we voorzichtig beginnen. Maar als we snel merken dat dit in een behoefte voorziet, kunnen we uiteraard gaan uitbreiden.” Een plan voor de korte termijn is bijvoorbeeld om af en toe op de zaterdagmiddag soep en brood te gaan serveren aan bezoekers van het inloophuis. ,,Daarover hebben we inmiddels ook contact met de plaatselijke horeca.”

DRIE JAAR

Het inloophuis past volgens Van de Hoef ook goed in het gemeentelijk beleid ‘zelf, samen, gemeente’, ,,vooral omdat dit een initiatief vanuit de samenleving is.” Naar eigen zeggen is er al contact gelegd met wethouder Hans van Daalen om te bespreken in hoeverre de gemeente dit plan zou kunnen ondersteunen.

Het pand is in eerste instantie voor drie jaar gehuurd. ,,Dat is voor ons een mooie periode om te ervaren hoe het loopt. Op een later moment zullen we dan moeten bezien of we hiermee verder gaan, of misschien wel een grotere plek nodig hebben.”

GEOPEND

Zaterdag 2 mei wordt Perron16 officieel geopend door burgemeester Asje van Dijk.

Knipsel uit de Barneveldse Krant van 4 mei 2015

Terwijl uit speakers belgerinkel van een overweg schelde, was het de eer aan burgemeester Asje van Dijk om met een draailier een spoorboom omhoog te draaien. Daarmee opende hij zaterdagmiddag onder grote belangstelling op officiële wijze het nieuwe inloophuis Perron16 in Voorthuizen.

Direct na de opening van het nieuwe ontmoetingscentrum aan het Smidsplein namen ruim 250 belangstellenden een kijkje in deze nieuwe ‘huiskamer’. ,,Overweldigend, deze interesse”, aldus Arjan van der Hoef, kwartiermaker van het project. Morgenochtend gaat Perron16 voor het eerst écht open. ,,In eerste instantie openen we vier dagdelen per week, maar gezien de grote belangstelling zaterdag verwachten we eigenlijk snel de openingstijd te verruimen.”

Perron16 is een inloophuis, een ‘rustpunt tijdens een lange reis’, aldus de initiatiefnemers. Het initiatief is vooral bedoeld voor mensen met een bepaalde afstand tot de samenleving, mensen die in een sociaal isolement zitten. ,,Maar juist ook het ontmoeten staat centraal, dus iedereen is welkom. Dat laatste benadrukte ook de burgemeester in zijn toespraak.”

Er is een huiskamer met een lange stamtafel, een keuken, een loungehoek en een kelder voor kleinere bijeenkomsten. Ook Homestart en het Diaconaal Netwerk nemen er hun intrek, daar kunnen mensen terecht voor praktische ondersteuning over onder meer opvoeding en administratie. Stichting Perron16 ziet daarnaast naar eigen zeggen steeds meer participatie van diverse kerken in dit initiatief. Tijdens de opening kwam er nog een cheque van financieel advieskantoor Van den Hul & Luigjes voor een bedrag van duizend euro binnen.

© Copyright - Perron16voorthuizen